Jom…BEADING!

April 28, 2008

Hello..

Rasanye ramai yg dah tau kan kalau nak start beading ape keperluan yg patut ade. Bagi kite, the basic thing yg kene ade, beads & sequin, cutter atau gunting ( better cutterm, senang dan cepat. Lagi satu sebb hujung cutter tajam. Kadang2 bley pakai utk tetas sulaman skali.), erasable pen ( tak kisah le jenama ape, janji dia ade tulis kat situ for textiles usage), benang, jarum ( yg kite pakai saiz 11 panjang – mmg jarum sulam. Pakai jarum panjang, senang nak ‘timba’ manik dr bekas dan banyak skit manik bley masuk at 1 time) dan kain le..(refer gamba)

Ni antara jenis manik-manik. Yang paling brand yg paling glamour MIYUKI and the 2nd is MATSUNO. Miyuki adalah brand yg well known dlm mengeluarkan glass beads. Ape dia glass beads? Refer pada bab sejarah yg pernah dipaparkan…

Ini plak antara jenis2 mutiara

Ade mcm2 name, eye drop, rice pearl dan yg bulat tu pearl. Takde name lain.

Yang ni plak antara pelbagai size beads. Slalunye ade 2 cuts, 3 cuts dan ade name glamour lagi – bangles.  Di MIYUKI, diarg dah produce twisted bangles. Kat Malaysia ni, permintaan takde, so takdele wholesaler kat sini. Kalu ade itu maknenya yg turuan le tu.

Then, kite ade pelbagai jenis stones. Arcylic stone yg tiruan punye. Kalau nak beli kene minta yg boleh dijahit pada baju. Kalau tak kedai kasi yg diguna utk buat bunge. Yang ni hage dia murah le skit. Slalunye dlm 10 ketul/biji rm 2.60 utk size paling kecik. Harge dia pun ikut size. Tak pun pakai krystal. Krystal mmg mahal..Kengkadang 2 biji je dah rm 3- 6. Tgk pada saiz dan bentuk. Pastu ade stone hiasan. Mcm2 kaler dan bentuk. Yg ni nampak grudge skit le kalau jait pada baju. Slalunye kite pakai utk highlights kan skit rekaan..

Yang hijau tu contoh acrylic stone. Yang wane coklat tu plastic stone. Yg ni kite suka letak bila jait sulam tabur…lawaaaa…(masuk bakul angkat sendiri..heheheee)

Yang kelabu tu labuci india sebbnya dia takde bentuk. Flat je. Ini pun ade  size, small, medium and large. Pastu ade le mcm2 bentuk, mcm bentukbunge, bentukoval dan mcm2 lagi.. nak tunjuk banyak sgt. Koleksi 1 almari…next time kite tunjuk lagi gamba2…

ok..next session – Lesson 1: how to sew sequin of wing (Labuci Bersayap) . Dapat grab teknik ni, segala jenis bunge bley buat, camelia, markisah, lily, rossette etc


Latest Beading Project – W.I.P

April 11, 2008

Kali ni dpt kite sharekan my latest beading projects. Semuanya WIP lagi tapi kite uploadkan gamba2.

Ok..utk design yg ini, bahagian leher, kite pakai teknik ‘jejari lipan’ kemudian buat manik tabur. Bahagian tgh leher tu jahitkan bunga dr labuci bentuk  bujur dan tepek pearl kat tengah. Then jahitkan juntaian2 batang ijau kat tepi2 tu dengan teknik free style… name takde.. Once siap, kite upload the complete work.

Next, yg ini jahit kat hujung lengan baju kurung. Untuk bunga2 nye tu kite pakai teknik ‘1 layer fish scale’

Untuk inti bunga tu kite pakai teknik ‘3 serangkai’ kasi timbul tgh2 tu..nampak skit..kan kan..baru dpt jait sebelah tgn.. sebelah lagi tak siap..hohoo..

Yang ni plak, 2nd design masa mula2 start sulam menyulam manik punye baju (baru dpt upload gamba). Just to share with u all.. Ni apply kat baju madihah – my beloved daughter. Dah ade benang yg tercabut sebb dulu bapaknye basuh baju dia masukkan baju manik2 dlm mesin…nasib tak terburai semua…

Coming next, kite tunjuk lain2 design…stay tune..


sulaman lagi

April 3, 2008

Salam semua

Agak lama tak amsuk blog..busy dengan kerja. As usual walaupun busy kene jengah jugak blog ni walaupun tak se aktif rakan2 bloggers yg lain spt cheq-sue etc.

The latest project – beading for my friend – Aiza. Sempena birthday dia, org lain kasi adiah, kite kasi je le skill sulam menyulam ni ke dia. Sulam atas baju maxi nye. since the color of the baju is pinkishn dengan corak2 bunga tulip, kite sulam kan manik di sekitar leher baju. Masih dlm status WIP. Kemudian dipenuhi dengan sulaman manik tabur. dah siap nanti kite upload. Lagi satu, payah kalau pakai domain pinjam ni. So current progress, pembelian doamin sedang dibuat dan tak lama lagi kite akan transfer blog ni ke domain hak milik sendiri supaya senang nak upload ape2.

Selain tu, kite pun ade la dpt jemputan mengajar seni sulaman manik dan labuci ni. Alhamdulillah…tak ramai pun sekali ajar dlm 3-6 org satu kelas. Bukannye ape, senang nak concentrate betul2 bila ngaja. Kalau takat nak buat duit tapi ajar tak ikhlas buat ape kan! kan! dah niat nak transfer knowledge.. Insya allah…kite semua diberkati setiap yg kite pelajari. So kepada sape2 yg rasa nak join lagi bley la email kite di imass76@yahoo.com

Setiap kelas kite akan ngaja 10 teknik yg dr pemerhatian kite sendiri adalah merupakan asas kepada setiap ciptaan sulaman mahupun rekaan. 10 teknik tu combine sulaman manik mahupun labuci. Dan dr 10 teknik ni la kite bley gabungkan dan mencipta sulaman sendiri mahupun rekaan sendiri. Dan seterusnya berbangga dengan ciptaan masing-masing ..kan?!

Ape yg slalu kite ajarkan adalah cara betul camne nak menyulam manik ni. Dengan teknik yg betul, sulaman kite akan lebih kemas dan cepat siap. Tak senang terburai..inipun kite belaja dr pemerhatian sendiri dan di perkukuhkan melalui pembacaan dan pertanyaan dr SIFU/ MASTER/ GURU dlm arena sulaman manik ni. Dengan seni yang asas ni mcm2 bley direka. Nak reka bunga? Nak reka daun? nak reka corak geomatrik? semua bley…insya allah…

yg penting ikhlas….setakat ni semua yg belaja akan sambung dengan pembelajaran stage ke 2…

untuk manik plak, kite dah memang amik direct dr sole distributor manik jepun MIYUKI kat malaysia ni. So aklau ade yang berminat nak tahu lebih lanjut, email lah yea…kite pun jual setakat hage menolong bukan hage niaga. Janji makin ramai dlm bidang sulaman ni makin meriah, dan makin berinovasi lah kite semua. Cume takde le kite dedahkan hage disini, kang takut ade yg marah…sebb dpt hage lagi murah dr mane2 penjual manik. Murah dr deretan kedai2 di JLN TAR. insya allah…may allah kekalkan keikhlasan ini dan jgn lah dijadikan hamba mu ini takbur dan lupa diri…moga-moga

 till then..