Leher Baju Kurung – The traditional way

April 15, 2008

Salam to all,

Kali ni kite belaja camne nak tebuk leher baju kurung plak. Firstly nak remind. Kena buat tanda di bahagian leher (gunting skit je. Kalau lupe please refer previous cite).

lepas tu amik sekeping kertas, tak kisah le surat kaba lama ke, kertas majong ke, kertas A4 ke…janji kite bley potong nanti. Ni kira buat polar utk leher baju le. Refer gamba bawah.

Letakkan 3 jari ke atas kertas. Slalunye petua org tua2 dolu masa amik measurement – Segemuk mana pun org tu, musti ukuran leher nya adalah 3 jari. Cuma constrain dia kat sini tukang ukur tu le..kalau jari gemuk, jadik le polar utk lubang le her tu beso..kalau jari2 cute mute then kecik le skit kan. So, kot terasa mcm leher tu beso, lebihkan le dlm 1 hun (ukuran antara 1 calit ke 1 calit lain atas tali tape or pembaris)

Amik ukuran 3 jari atas paper. Make sure ukuran 3 jari apply to both side left and right = 3 jari x 3 jari. Then gunting polar dalam bentuk1/4 bulatan. (bayangkan 1 biji kek dibelah 4. Bentuk polar  lubang leher = 1/4 bahagian kek). Refer gamba.

 Bentuk tu kene le adjust. Sampai dpt cam gamba kat bawah ni. Ini can be done through practices.

Kalau rasa first attempt tak dpt then amik yg 1st cutting tu apply atas kertas smula dan potong ikut tepicume bab ending dia nanti kite bulatkan skit. Sampai la dpt cam gamba bwh ni.

Next, proceed dengan part yg kritikal. Lepas dpt bentuk separa bulatan ni, letak atas badan baju kurung. Sebelum tu, badan baju kurung (paksi y) yg berlipat 2 tu kene di buka dan lipat secara melintang (jadi selari dengan paksi x). Cari kat mane tanda yg dah dibuat sebelum ni. Then, letakkan polar separa bulatan tu atas tanda dimana jarak antara hujung point tepi separa bulatan harus atas skit dr lubang tanda dengan anggaran dlm 1 hun.

Then gunting laaa….seperti di atas.

Selepas dah tebuk lubang leher, kene buatkan garisan bukaan tengah baju. Proceed gunting bahagian tgh lubang leher yg mana. Tgk gamba atas.

Cara nak tentukan bape panjang bukaan garisan tgh baju tu kite ukur dengan meletakkan tapak tgn ke dlm bahagian lubang leher. Bucu dimane kite nak jaitkan butang ngan rumah butang tu akan menjadi ‘the measuring starting point’. Sama kan bucu dengan bahagian tgh tapak tgn. Jaraknye adalah dr bahgaian tegh tapak tgn ke ujung jari hantu. Refer gamba.

Tipsnya: kalau utk dewasa, panjang atau jarak bukaan garisan tgh baju kurung tu dr bahagian tgh tapak tgn sehingga jari hantu. Utk kanak2, atas skit dr bahagian tgh tapak tgn ke jari hantu.

Lepas potong, try le sarung dulu kepala. Tengok boleh masuk ke tak. Refer gamba bwh ni.

(model: Adriana – my beloved niece)

Stop sini dulu, next week kite belaja buat polar utk leher baju lak

chow

Advertisements

The tradisional way of measuring Badan Baju Kurung

April 11, 2008

salam semua..

haa.. kali ni ade gamba..so pada sesiapa yg tak dpt nak bayangkan camne dr penulisan yg ari tu bley refer gamba2 ni

utk amik ukuran dr baju contoh..kene letak camtu..atas bahu basikan skit dlm 1 jari..tepi badan baju pun same gak..basikan 1 jari utk jahitan. Cari ambil ukuran pakai jengkal ( 1jengkal dr ibu jari ke jari antu). Letak tgn or sejengkal dimulakan dr badan baju kurung dan sekiranya ade lebihan letakkan tgn sebelah lagi. kalau refer gamba atas tu ukurannya ialah sejengkal 4 jari (dr jari telunjuk ke jari kelingking). Sekiranya nak besarkan skit ukuran badan tu atas sebb rasa2 badan cam dah montel skit tambahle lagi 2-3 jari mcm gamba kat bwh ni.

Then potong le kain tu selepas dilipat. jgn lupa utk basikan sebanyak 1 jari utk tepi jahitan bagi badan baju kurung. tambah le satu jari lagi.

Lepas potong kene buat tanda pada bahagian atas bahu baju dengan cara lipat 2 badan tadi dan tegangkan kain. Make sure bucu bwh ngan atas same. Refer gamba bwh ni..

Pastu baru gunting skit tepi kain bahu badan baju kurung, spt gamba kat yg ni…(gunting baru tu..)

Ini baru tanda utk atas bahu, tanda utk leher kene buat jugak. So caranye, lipat lagi 1 kali dan gunting skit bahagian tgh utk tebuk leher. Tgk gamba bwh..

So, inilah the tradisional way utk amik measurement bagi badan baju kurung.. esok lusa kite belaja tebuk leher plak ek.. camne nak buat bulan tas kertas dan camne nak letak atas baju supaya bila jahit baju tak terjongkit bahagian depannye tu..

later