Pengumuman – Perpindahan URL

April 30, 2008

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Blog ini telah berpindah ke URL baru iaitu http://senijahitan.com/blog . Sila klik ke link tersebut utk bersama-sama berkongsi info dan pengalaman dalam seni jahitan dan teknik sulaman manik.

Selepas 5 Mei 2008, blog ini akan di padamkan sepenuhnya.

Terima kasih di atas sokongan semua.

Advertisements

Leher Baju Kurung – ver 2

April 22, 2008

Kali ni kitetgk camne nak buat dia nye pelapik leher baju kurung. Dlm post yg lepas dah tunjukkan camne nak tebuk leher kan? So kite proceed dengan pelapik nye plak. Yg ni tak tau le kot ade name spesifik, tapi mak panggil pelapik. Kite pun ikut jele…

1st..

Paten ‘Bulan’ yg dah kite potong mula2 tadi, kite letak atas kain lebihan cam gamba atas. Then potong ikut bentuk pelapik leher. Mcm bentuk lubang kunci tombol pintu… Ibu jari pegang le paten bulan tu… Pastu gunting plak dengan ikut tepi paten bulan. Refer gamba bwh ni..

Dah siap gunting, inilah bentuk hasilnye. Kite sengaja letak atas kertas wane kuning. Kasi dia highlight skit.

Jgn lupe gunting bukaan tgh nye tu. Nanti bila nak jait kene terbalikkan pelapik ni. JLetak atas badan baju kurung dlm keadaan terbalik le kiranye. Jait dlm jarak 1 hun. Pas jait. Snip or potong serong2 lebihan yg 1 hun tu. Sebab kite buat camni bila terbalikkan pelapik tu, senang utk kite gosok dan dptkan kemasan yg rapi. Then jelujur ikut tepi2 pelapik sebelum kite proceed menjait leher dengan tulang belut ke, karipap ke, mate lalat ke…

yg ni kite bley belaja…next lesson ye..


The tradisional way of measuring Badan Baju Kurung

April 11, 2008

salam semua..

haa.. kali ni ade gamba..so pada sesiapa yg tak dpt nak bayangkan camne dr penulisan yg ari tu bley refer gamba2 ni

utk amik ukuran dr baju contoh..kene letak camtu..atas bahu basikan skit dlm 1 jari..tepi badan baju pun same gak..basikan 1 jari utk jahitan. Cari ambil ukuran pakai jengkal ( 1jengkal dr ibu jari ke jari antu). Letak tgn or sejengkal dimulakan dr badan baju kurung dan sekiranya ade lebihan letakkan tgn sebelah lagi. kalau refer gamba atas tu ukurannya ialah sejengkal 4 jari (dr jari telunjuk ke jari kelingking). Sekiranya nak besarkan skit ukuran badan tu atas sebb rasa2 badan cam dah montel skit tambahle lagi 2-3 jari mcm gamba kat bwh ni.

Then potong le kain tu selepas dilipat. jgn lupa utk basikan sebanyak 1 jari utk tepi jahitan bagi badan baju kurung. tambah le satu jari lagi.

Lepas potong kene buat tanda pada bahagian atas bahu baju dengan cara lipat 2 badan tadi dan tegangkan kain. Make sure bucu bwh ngan atas same. Refer gamba bwh ni..

Pastu baru gunting skit tepi kain bahu badan baju kurung, spt gamba kat yg ni…(gunting baru tu..)

Ini baru tanda utk atas bahu, tanda utk leher kene buat jugak. So caranye, lipat lagi 1 kali dan gunting skit bahagian tgh utk tebuk leher. Tgk gamba bwh..

So, inilah the tradisional way utk amik measurement bagi badan baju kurung.. esok lusa kite belaja tebuk leher plak ek.. camne nak buat bulan tas kertas dan camne nak letak atas baju supaya bila jahit baju tak terjongkit bahagian depannye tu..

later

 


Kain Baju Kurung..

February 13, 2008

Salam to all..

Sambung dr cite jait baju kurung aritu… kali ni kite belaja jait kain baju kurung plak.. mula2 tu rasa cam payah nye lahai..tapi once bila mak dah tunjukkan cara…alhamdulillah..

Untuk kain yg penting kene ade kertas keras utk letak kat pinggang. Mula-mula mak tunjuk cara melipat lipatan tepi kain tu. Ikut orang. Ade org suka kain susun belah kanan ade yg suka kain susun belah kiri. It’s all depends pada si pemakai. Kalau diri ini, kite mmg suka kain susun belah kiri. Selesa je bila jalan.

Lebar setiap satu lipatan/susunan kain tu ikut pakai stail mak, ukur pakai jari je. Ukurannye dlm 3 jari.  Kalau rasa nak lebar tu lagi tambah le satu jari.  Tapi mak cakap, tak lawa kalau lebar setiap lipatan tu… tak nampak sgt le kipasnye.. jadik lain plak nanti. Buat le dlm 4 atau 5 lipatan. Kebiasaan 4 le.. dah siap lipat sepin kan dulu agar tak lari… nanti bila time nak jaitkan zipnya kene lettakkan tapak zip pada mesin (my sewing machine zaman 20 taun lepas, brand singer, still tahan lagi) . Kengdian letakkan zip pada lipatan yang akan bertemu dengan hujung kain satu lagi..

Seterusnya kene le tunggu next post, sebabnya baru nak sambung belaja dah kene kacau dengan sikenit..abis kain di sepah2nya.. hihihiiii..

 till then..


Baju Kurung…

January 28, 2008

Salam to all,

Mmg lama kite tak update blog ni ek..agaknye ade yg kate kalau lama tak update blog dah kira “mati”. Dan kite pun assume dah mati tapi bila tgk ade jugak geng beader yg sudi singgah…bersemangat le smula nak menulis..

Bukan nye ape.. menulis dlm blog ni mmg bagus utk kite sharing and taking tapi kadang2 time constraints yg melimitkan luahan rasa..tapi janji sentiada ingat di hati ..kan kan..

Recently, last 2 weeks, kite belaja menjahit baju kurung..dr mak..mak dr zaman dolu2 mmg menjahit dan cikgu jahit lagi. tapikan as time goes by dan sibuk ngan anak2 serat lain bisnes cam tupperware (my mother used to be a crown manager in selling Tupperware), dengan bisnes cateringnye..lama2 faded camtu..tapi walaupun dia dah lama tak menjahit but the skill is is there. Dan sebelum skill itu bagai tercurah di daun keladi baik curahkan lah atas anak nye ni..nak harap adik pompuan yg lain..mmg tak berminat..

So, kite pun pegi le beli kain – 4 meters. kain yg murah je..sebb nak belaja potong, jait..pasni kalau dah terror..then baru le proceed ngan kain mahal lak..

1st dia ajar potong badan dulu..disebbkan kain yg kite beli ade ‘kepala’ kene le belaja potong kain so that kat hujung lengan pun kain ‘kepala’; kat hujung bawah baju pun ade’kepala’nya.. hihii…cam kepala ape je.. jenuh gak nak memusing kain tu..kene visualized kan how does the baju will loook like later..kalau silap potong..hancus… untuk badannye supaya bawah badan ber’kepala’ kite kene tebuk tngah atas bahu dan jait..baru dptkan ‘kepala’ tu.. petua org tua2, zaman dulu belaja mane ade main ukur pakai pembaris..lukis2 patern atas kertas ke ape ke…main ukur pakai jengkal je.. 1 jengkal = bila jari-jemari kite dibukakan, jarak ukuran dari jari kelingking ke jari ibu…haaaa… senang kan.. Mak cakap.. badan besau macam mana skali pun tetap 2 jengkal 1/2. kalau gemokkkk sgt tu baru le di jadikan 3 jengkal. Itu utk badan..lom part lain

Next, proceed ngan tgn, dr bahu ke ketiak utk bulatan lengan baju tu…dlm 7 inch..kalau lemak banyak rasa2 nak besau kan skit tambah le 1/2..tapi kalau besau sgt tak cantik gak..gelombong baju kurung.. ukuran utk panjang tgn pun same jugak..cari amik measurement pakai jengkal..pastu slalu nye org dulo2 bila menjahit, hujung lengan baju akan dikecikkan skit..ditiruskan..supaya nampak le berpesen..ala2 tgn nampak kurus gitu..hihihii… tapi kalau kite mmg suka style tgn baju lebar..senang nak sinsing lengan baju masa nak amik wudhu.. tak tersekat2.. utk ukuran pesak lak..atas pesak mestu 2 – 2 1/2 inch lebar..bawah pesak 4 -4 1/2 inch… petuanya disini: kalau badan kecik, pesak besau; kalau pesak kecik, kite besaukan badan. utk kekek..standard. Mmg tak lari dr 3 inch – potong le bentuk 4 segi same… Setiap bilangan musti berganda. Utk pesak ade 4- 2 depan dan 2 belakang; Utk kekek – ade 2; Utk tgn – 2 (sebb tgn 2 :P). Part yg mencabar kat sini..nak tebuk lubang leher baju kurung…adusshhh..pening..mencabar sungguh..silap aribulan gunting..mau berlubang kain depan belakang…kihkih. Mak pun ajarkan camne nak buatkan atas kertas dulu..patern bentuk bulan. kene menjadik bulan ni. kalau bulan tak jadik; tak cantik, leher baju kurung pun merebak je..tak lawa..pastu kalau tak di basi kan..(betul ke perkataan ni) utk tengkuk belakang curve tu…(masa potong le, kasi letak atas skit) mau depan baju kurung terjoingkit…sebb onpompuan ade aset depan tu…so sebb tu belakang badan baju tu kene ade curve skit…so bila pakai terletak cantik..takde le terjoingkit depan. kalau baju yg korang beli terjongkit depan nye..itu maksudnye org tu tak pandai tebuk lubang leher baju kurung.. Then kene plak buat dianye rangka leher. rangka leher ni kene ditepekkan kat atas baju yg dah tertebuk tadi..dijahitkan then terbalikkan ..baru le kite bley jait tulang belut ke..mate lalalt ke..or karipap ke.. macam2 name ontua2 dulu ni..  sebelum tu pas dah terbalikkan, kene jelujur dulu rangka leher tu..so that tak lari, bila tikam leher..lawa je.. satu lagi bila nak buat belah utk depan leher tu.. ukurannye +- 4 inch atau ukur dengan amik kira jarak dr tgh tapak tgn ke hujung jari antu…itule ukurannye..yg penuh tradisi…cara org dolu2..berkesan..tak yah pegi belaja..save duit..hihii..kalau belaja kat luar tu mau 24 jam – rm 250..kihkihh.. mak cakap..kalau dulu dia belaja jait pesen yg lain2 cikgu nye cine – musti suh iron..skit2 iron..sebb nye bukan ape..nak mencukupkan masa tu…hahaha… sekarang pun rasanye ade gak cikgu2 yg camtukan..tapi sebb dah tradisi dah dimulakan camtu…kite pun menurunkan je le..

Part nak sambung baju.. the rules is to sambungkan pesak. Jahitkan pesak or cantumkan pesak depan ngan belakang utk belah kiri dan kanan..dah siap cantum pesak..cantumkan kekek plak… Masa cantumkan pesak..tinggal kan skit ruang tak berjahit bahagian atas..supaya bley disleitkan kekek tu.. jahitkan kekek dengan pesak. Temukan bahgaian tgh same tgh. Cucuk dengan jarum peniti. supaya tak lari. kalau tak senget kekek.. dah siap cantum kekek ngan pesak barule kite amik tgn baju tadi ..jaitkan.. dari bahagian jahitan kekek, teruskan sambung jahit dan cantumkan tgn baju. so ni kita ala jahitan dr bawah ke atas dengan bentuk L shape le.. ( camne nak imagine ek..) nanti kot ade gamba kite letak lain kali… sekarang ni try le imagine..crash pale.. pikir jgn takn pikir.. heee.. dah dpt tgn bercantum ngan pesak + kekek.. then barulah bley kite sambungkan ke badan… jeng jeng jengg.. dah siap.. seterusnya.. sembatle…mane hujung baju tu..

So, try le kawan2 lain yg rasa2 nak implementkan teknik tradisi ni..menjadik..

Untuk kain, heeee…kite tunggu next lesson ek…ni belaja baju dulu…almaklumlah..kalau nak tepek gamba pun..susah sebb ni tompang nye domain..

insya allah..kitetry cara lain..either masukkan dlm word ke..

till next lesson…


Innovation Towards Sociatel Well Being and Wealth Creation!

December 21, 2007

dear all..

 assalamualaikum dan salam sejahtera..

lamanye kite tak dpt nak update blog..bukan tak nak tapi kerja tak mengizinkan..seronok bila ade lawan2 seperjuangan yg nak jugak..sudi jugak jengah kitenye blog yg tak seberapa ni..utk bonsaiku dan angah..sorry le ek kalau suddenly time mail ke dah kene dispamkan..setting dlm blog kite ni tak betul lagi..ye le budak baru belajar…sorry..anyway kite dah tuka settingso after this every body bley le komen direct dan tak payah le nak kite approvekan..leceh  rupanye..

nak dicitekan..alhamdulillah..bulan ni ade le 3 tempahan…kawan2 yg sudi…utk pakai raya aji..so semua dah siap…insya allah kite upload kan gamba utk tatapan geng beaders yg lain…

bulan ni sibuk sgt…sibuk dengan NICE 2007 (National Innovation, Conference & Exhibition)…pernah dengar tak? utk beaders semua rasanye mesti ade jugak yg ternampak dlm surat khabar..acara julung kali diadakan yg berkaitan dengan innovasi…

mmm..cite pasal innovasi ni..Dato Sri JJ – MOSTI nak mengubah mind set bangsa..so that msia kite ni takde le manjang ketinggalan ke belakang.. China ngan India pun dah jauh meninggalkan kite…bila semua start looking at and implement the innovation culture then baru le kite dpt naikkan % utk GDP growth kite..bila ni naik..income naik taraf idup naik, economy naik..secara tak langsung kite pun same bergerak maju.. msia ni ..terkenal..pandai planning tapi nak implement…aiya..liat..sebb tu le timbul kate2 seperti “cakap tak serupa bikin”…

so mungkin dengan perubahan mind set ni, kite bukan sahaja kaum cine dan india..malahan kaum melayu akan same2 bangkit, same2 berinnovasi melangkah maju…langkau jauh dari jangkauan paradigma yg sedia ade sekarang..utk mendapat langkah yg begitu..then kite kene le berubah..start to change cara kite berfikir dan lebih berani mengambil risiko..

 insya allah kepada beaders atau sape2 yg terasa nak bangun jadi entrepreneur yg berjaya tak kita le dlm bidang techno ke, agri ke..atau nak menjadi beaders yg berinnovasi then kene le langkah dengan yakin, semangat kental…bangun dr tido..jgn le harapkan tempahan sedia ade..luaskan lagi option..pikirkan cara2 yg lebih canggih…

kerajaan sekarang pun tgk dlm bajet 2008..banyak menyediakan peluang – dlm bentuk grant atau pun loans.. peluang ade, jln dah dibuka…jgn lepaskan..

anyway…to all beaders dan sape2 yg terlibat dlm bidang fesyen secara langsung atau pun tak.. marilah kite same2 berinnovasi ke arah memartabatkan fesyen industry negara kite!

rgds..


Jemputan ke Forum Seni Jahitan

November 26, 2007

Assalamualaikum semua…

 merujuk kepada perkara di atas..sudi2kan lah singgah dan join in forum kite.  Tailor made to suite semua peminat2 seni sulaman dan jait-menjait ni.

the link http://kelasjahitan.proboards51.com/index.cgi

hopefully kite berkongsi bersama-sama.

Your continueous support is highly appreciated.

tq..