Sambungan Sejarah

November 26, 2007

ok la..dah lama sgt berenti..kepada yg kasi komen..time kasih. gamba2 lain pasni akan kite try uploadkan kasi clear.. hopefully d support tak kan hilang..tq..tq..

cite pasal sejarah , kite sambung skit.

pada tahun 1100, bijik manik yg lebih kenit di jahitkan pada kebanyakan item untuk aktiviti keagamaan. Bermula dari tahun 1200 sehingga 1300, manik2 mula disulam pada pakaian. Sejak pada tu, dari tahun 1500 dan keatas, sulaman yg di jahit pada pakaian menjadi semakin menyerlah dan semakin popular. Sulaman manik dan labuci bley didapati pada baju, home furnishing, layered basket and others.

freehand stiched thread embriodery kat mesin bermula pada tahun 1800 bilamana Art Needlework dan Berlin wool-work muncul buat pertama kalinye di layar perak dan terus hit masa era pemerintahan Victori.

1870, seni sulaman cross-stich mula membanjiri pasaran. Lama-kelamaan, sulaman manik dan labuci menggunakan tangan telah digantikan dengan penggunaan mesin sulaman dan di upgraded dengan pelbagai teknik2 terkini dari pengeluar mesin jahit… 

sekian..pasni kite belaja jenis2 manik plak ye..

 happy beading

Advertisements

Bermulanya sejarah sulaman..

November 12, 2007

Hari ni kite cite skit pasal sejarah seni menyulam ni..

Teknik sulaman dan seni jahitan serta kebanyakn fiber dipercayai berasal dari negara Timur dan Timur Tengah. Dahulukala, kaum primitif menyedari kaedah menjait yang dulu2 digunakan untuk menyambung kulit binatang boleh dipertingkatkan dan diperindahkan dengan seni menjahit.

Tahun 1964, fosil seorang pemburu sejenis reptilia spesis adik beranik buaya yang dikenali sebagai Cr0- Magnon dijumpai di tepi sebuah sungai di Vladimir, Rusia. Ape yg bestnye, dari pakaian bulu2 pemburu ni, hinggalah ke topi dan tak lupe boots yg dipakai penuh dengan jahitan sulaman tangan baris2 manik warna ivory dalam bentuk melintang. So? Beads embroidery? You bet!!!

Bagi orang Cina di kawasan Siberia, seni sulaman bermula dr tahun 5000 dan 6000 BC. This fellow – Mosaics from Byzantium, 500 A.D plak menggambarkan sulaman pada pakaian dengan benang sutera, batu2 berharga dan disertai dengan mutiara..

 ok..stop dulu..nak cite abis panjang lagi.. nanti kite sambung utk cerita yg akan dtg..

bersambung kemudian..tq