Jom…BEADING!

Hello..

Rasanye ramai yg dah tau kan kalau nak start beading ape keperluan yg patut ade. Bagi kite, the basic thing yg kene ade, beads & sequin, cutter atau gunting ( better cutterm, senang dan cepat. Lagi satu sebb hujung cutter tajam. Kadang2 bley pakai utk tetas sulaman skali.), erasable pen ( tak kisah le jenama ape, janji dia ade tulis kat situ for textiles usage), benang, jarum ( yg kite pakai saiz 11 panjang – mmg jarum sulam. Pakai jarum panjang, senang nak ‘timba’ manik dr bekas dan banyak skit manik bley masuk at 1 time) dan kain le..(refer gamba)

Ni antara jenis manik-manik. Yang paling brand yg paling glamour MIYUKI and the 2nd is MATSUNO. Miyuki adalah brand yg well known dlm mengeluarkan glass beads. Ape dia glass beads? Refer pada bab sejarah yg pernah dipaparkan…

Ini plak antara jenis2 mutiara

Ade mcm2 name, eye drop, rice pearl dan yg bulat tu pearl. Takde name lain.

Yang ni plak antara pelbagai size beads. Slalunye ade 2 cuts, 3 cuts dan ade name glamour lagi – bangles.  Di MIYUKI, diarg dah produce twisted bangles. Kat Malaysia ni, permintaan takde, so takdele wholesaler kat sini. Kalu ade itu maknenya yg turuan le tu.

Then, kite ade pelbagai jenis stones. Arcylic stone yg tiruan punye. Kalau nak beli kene minta yg boleh dijahit pada baju. Kalau tak kedai kasi yg diguna utk buat bunge. Yang ni hage dia murah le skit. Slalunye dlm 10 ketul/biji rm 2.60 utk size paling kecik. Harge dia pun ikut size. Tak pun pakai krystal. Krystal mmg mahal..Kengkadang 2 biji je dah rm 3- 6. Tgk pada saiz dan bentuk. Pastu ade stone hiasan. Mcm2 kaler dan bentuk. Yg ni nampak grudge skit le kalau jait pada baju. Slalunye kite pakai utk highlights kan skit rekaan..

Yang hijau tu contoh acrylic stone. Yang wane coklat tu plastic stone. Yg ni kite suka letak bila jait sulam tabur…lawaaaa…(masuk bakul angkat sendiri..heheheee)

Yang kelabu tu labuci india sebbnya dia takde bentuk. Flat je. Ini pun ade  size, small, medium and large. Pastu ade le mcm2 bentuk, mcm bentukbunge, bentukoval dan mcm2 lagi.. nak tunjuk banyak sgt. Koleksi 1 almari…next time kite tunjuk lagi gamba2…

ok..next session – Lesson 1: how to sew sequin of wing (Labuci Bersayap) . Dapat grab teknik ni, segala jenis bunge bley buat, camelia, markisah, lily, rossette etc

2 Responses to Jom…BEADING!

  1. finaz says:

    kt mane ye nk beli manik2 & labuci dlm kuantiti yg byk then murah? =D

  2. sahrah says:

    BAGY MANA PASANG MANIK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: