Leher Baju Kurung – ver 2

Kali ni kitetgk camne nak buat dia nye pelapik leher baju kurung. Dlm post yg lepas dah tunjukkan camne nak tebuk leher kan? So kite proceed dengan pelapik nye plak. Yg ni tak tau le kot ade name spesifik, tapi mak panggil pelapik. Kite pun ikut jele…

1st..

Paten ‘Bulan’ yg dah kite potong mula2 tadi, kite letak atas kain lebihan cam gamba atas. Then potong ikut bentuk pelapik leher. Mcm bentuk lubang kunci tombol pintu… Ibu jari pegang le paten bulan tu… Pastu gunting plak dengan ikut tepi paten bulan. Refer gamba bwh ni..

Dah siap gunting, inilah bentuk hasilnye. Kite sengaja letak atas kertas wane kuning. Kasi dia highlight skit.

Jgn lupe gunting bukaan tgh nye tu. Nanti bila nak jait kene terbalikkan pelapik ni. JLetak atas badan baju kurung dlm keadaan terbalik le kiranye. Jait dlm jarak 1 hun. Pas jait. Snip or potong serong2 lebihan yg 1 hun tu. Sebab kite buat camni bila terbalikkan pelapik tu, senang utk kite gosok dan dptkan kemasan yg rapi. Then jelujur ikut tepi2 pelapik sebelum kite proceed menjait leher dengan tulang belut ke, karipap ke, mate lalat ke…

yg ni kite bley belaja…next lesson ye..

One Response to Leher Baju Kurung – ver 2

  1. Walaupun saya agak kurang arif mengenai hal nie… tapi artikel nih memberi imput baru kepada saya… terima kasih atas penulisan yg bermanfaat nie… teruskan berkarya..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: