Leher Baju Kurung – The traditional way

Salam to all,

Kali ni kite belaja camne nak tebuk leher baju kurung plak. Firstly nak remind. Kena buat tanda di bahagian leher (gunting skit je. Kalau lupe please refer previous cite).

lepas tu amik sekeping kertas, tak kisah le surat kaba lama ke, kertas majong ke, kertas A4 ke…janji kite bley potong nanti. Ni kira buat polar utk leher baju le. Refer gamba bawah.

Letakkan 3 jari ke atas kertas. Slalunye petua org tua2 dolu masa amik measurement – Segemuk mana pun org tu, musti ukuran leher nya adalah 3 jari. Cuma constrain dia kat sini tukang ukur tu le..kalau jari gemuk, jadik le polar utk lubang le her tu beso..kalau jari2 cute mute then kecik le skit kan. So, kot terasa mcm leher tu beso, lebihkan le dlm 1 hun (ukuran antara 1 calit ke 1 calit lain atas tali tape or pembaris)

Amik ukuran 3 jari atas paper. Make sure ukuran 3 jari apply to both side left and right = 3 jari x 3 jari. Then gunting polar dalam bentuk1/4 bulatan. (bayangkan 1 biji kek dibelah 4. Bentuk polar  lubang leher = 1/4 bahagian kek). Refer gamba.

 Bentuk tu kene le adjust. Sampai dpt cam gamba kat bawah ni. Ini can be done through practices.

Kalau rasa first attempt tak dpt then amik yg 1st cutting tu apply atas kertas smula dan potong ikut tepicume bab ending dia nanti kite bulatkan skit. Sampai la dpt cam gamba bwh ni.

Next, proceed dengan part yg kritikal. Lepas dpt bentuk separa bulatan ni, letak atas badan baju kurung. Sebelum tu, badan baju kurung (paksi y) yg berlipat 2 tu kene di buka dan lipat secara melintang (jadi selari dengan paksi x). Cari kat mane tanda yg dah dibuat sebelum ni. Then, letakkan polar separa bulatan tu atas tanda dimana jarak antara hujung point tepi separa bulatan harus atas skit dr lubang tanda dengan anggaran dlm 1 hun.

Then gunting laaa….seperti di atas.

Selepas dah tebuk lubang leher, kene buatkan garisan bukaan tengah baju. Proceed gunting bahagian tgh lubang leher yg mana. Tgk gamba atas.

Cara nak tentukan bape panjang bukaan garisan tgh baju tu kite ukur dengan meletakkan tapak tgn ke dlm bahagian lubang leher. Bucu dimane kite nak jaitkan butang ngan rumah butang tu akan menjadi ‘the measuring starting point’. Sama kan bucu dengan bahagian tgh tapak tgn. Jaraknye adalah dr bahgaian tegh tapak tgn ke ujung jari hantu. Refer gamba.

Tipsnya: kalau utk dewasa, panjang atau jarak bukaan garisan tgh baju kurung tu dr bahagian tgh tapak tgn sehingga jari hantu. Utk kanak2, atas skit dr bahagian tgh tapak tgn ke jari hantu.

Lepas potong, try le sarung dulu kepala. Tengok boleh masuk ke tak. Refer gamba bwh ni.

(model: Adriana – my beloved niece)

Stop sini dulu, next week kite belaja buat polar utk leher baju lak

chow

3 Responses to Leher Baju Kurung – The traditional way

  1. Zonan says:

    Ada banyak teknik yg bleh dipelajari
    kat sini…

    Kalau dh ade produk digital atau fizikal dah boleh buat
    viral marketing skang nih…

    Apa yg penting tarik trafik seramai mungkin ke blog nih…
    dah jgn lupa letakkan ‘squezz page’ kat sini supaya pelawat boleh
    subscribe..

    Banyakkan berforum di forum2 yg berkaitan dan letakkan sig
    utk link ke blog nih….begitu juga banyakkan komen di blog
    orang lain…

    Tujuannya untk menaikkan rangking blob ni..ke search engine….
    Setiap kali menulis post pastikan letakkan tag…dan dapatkan plugin
    yg berkaitan dgn SEO..

    sekian sekadar cadanngan🙂

  2. zainon shah says:

    Saya amat kagum kepada sesiapa yang berjaya membuat baju kurung cara tradisi ini. Masa dulu dulu emak-emak kita buat ikut cara ni. Nampak macam senang je emak kita buat. Tapi kalau nak cuba tu belilah kain cotton yang murah-murah dulu, kalau tak menjadi baju tu, kain cotton senang nak ukur. Bolih cuba lagi.

  3. You happen to be is a excellent website owner. The internet site launching speed is definitely remarkable. The item almost can feel that you’ll be carrying out every one of a kind trick. Also, The particular articles are masterwork send bulk email. you might have done a fantastic activity on this theme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: