sulaman lagi

Salam semua

Agak lama tak amsuk blog..busy dengan kerja. As usual walaupun busy kene jengah jugak blog ni walaupun tak se aktif rakan2 bloggers yg lain spt cheq-sue etc.

The latest project – beading for my friend – Aiza. Sempena birthday dia, org lain kasi adiah, kite kasi je le skill sulam menyulam ni ke dia. Sulam atas baju maxi nye. since the color of the baju is pinkishn dengan corak2 bunga tulip, kite sulam kan manik di sekitar leher baju. Masih dlm status WIP. Kemudian dipenuhi dengan sulaman manik tabur. dah siap nanti kite upload. Lagi satu, payah kalau pakai domain pinjam ni. So current progress, pembelian doamin sedang dibuat dan tak lama lagi kite akan transfer blog ni ke domain hak milik sendiri supaya senang nak upload ape2.

Selain tu, kite pun ade la dpt jemputan mengajar seni sulaman manik dan labuci ni. Alhamdulillah…tak ramai pun sekali ajar dlm 3-6 org satu kelas. Bukannye ape, senang nak concentrate betul2 bila ngaja. Kalau takat nak buat duit tapi ajar tak ikhlas buat ape kan! kan! dah niat nak transfer knowledge.. Insya allah…kite semua diberkati setiap yg kite pelajari. So kepada sape2 yg rasa nak join lagi bley la email kite di imass76@yahoo.com

Setiap kelas kite akan ngaja 10 teknik yg dr pemerhatian kite sendiri adalah merupakan asas kepada setiap ciptaan sulaman mahupun rekaan. 10 teknik tu combine sulaman manik mahupun labuci. Dan dr 10 teknik ni la kite bley gabungkan dan mencipta sulaman sendiri mahupun rekaan sendiri. Dan seterusnya berbangga dengan ciptaan masing-masing ..kan?!

Ape yg slalu kite ajarkan adalah cara betul camne nak menyulam manik ni. Dengan teknik yg betul, sulaman kite akan lebih kemas dan cepat siap. Tak senang terburai..inipun kite belaja dr pemerhatian sendiri dan di perkukuhkan melalui pembacaan dan pertanyaan dr SIFU/ MASTER/ GURU dlm arena sulaman manik ni. Dengan seni yang asas ni mcm2 bley direka. Nak reka bunga? Nak reka daun? nak reka corak geomatrik? semua bley…insya allah…

yg penting ikhlas….setakat ni semua yg belaja akan sambung dengan pembelajaran stage ke 2…

untuk manik plak, kite dah memang amik direct dr sole distributor manik jepun MIYUKI kat malaysia ni. So aklau ade yang berminat nak tahu lebih lanjut, email lah yea…kite pun jual setakat hage menolong bukan hage niaga. Janji makin ramai dlm bidang sulaman ni makin meriah, dan makin berinovasi lah kite semua. Cume takde le kite dedahkan hage disini, kang takut ade yg marah…sebb dpt hage lagi murah dr mane2 penjual manik. Murah dr deretan kedai2 di JLN TAR. insya allah…may allah kekalkan keikhlasan ini dan jgn lah dijadikan hamba mu ini takbur dan lupa diri…moga-moga

 till then..

One Response to sulaman lagi

  1. NURUL KHAIRILBARIAH BINTI MAZLAN says:

    NK BELI MANIK..BGTAU CARANYE YE..SKALI NGAN JENIS MANIK DAN HARGA..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: