Kain Baju Kurung..

Salam to all..

Sambung dr cite jait baju kurung aritu… kali ni kite belaja jait kain baju kurung plak.. mula2 tu rasa cam payah nye lahai..tapi once bila mak dah tunjukkan cara…alhamdulillah..

Untuk kain yg penting kene ade kertas keras utk letak kat pinggang. Mula-mula mak tunjuk cara melipat lipatan tepi kain tu. Ikut orang. Ade org suka kain susun belah kanan ade yg suka kain susun belah kiri. It’s all depends pada si pemakai. Kalau diri ini, kite mmg suka kain susun belah kiri. Selesa je bila jalan.

Lebar setiap satu lipatan/susunan kain tu ikut pakai stail mak, ukur pakai jari je. Ukurannye dlm 3 jari.  Kalau rasa nak lebar tu lagi tambah le satu jari.  Tapi mak cakap, tak lawa kalau lebar setiap lipatan tu… tak nampak sgt le kipasnye.. jadik lain plak nanti. Buat le dlm 4 atau 5 lipatan. Kebiasaan 4 le.. dah siap lipat sepin kan dulu agar tak lari… nanti bila time nak jaitkan zipnya kene lettakkan tapak zip pada mesin (my sewing machine zaman 20 taun lepas, brand singer, still tahan lagi) . Kengdian letakkan zip pada lipatan yang akan bertemu dengan hujung kain satu lagi..

Seterusnya kene le tunggu next post, sebabnya baru nak sambung belaja dah kene kacau dengan sikenit..abis kain di sepah2nya.. hihihiiii..

 till then..

6 Responses to Kain Baju Kurung..

  1. Shahira says:

    Assalamualaikum..
    saya minat sangat seni jahitan manik n labuci ni. tapi sy x tau nak belajar dengan sape n kat mana. ada cadangan x? setakat ni sy jahit sket2 je hiasan kat blouse sendiri..

  2. blogsulaman says:

    shahira..

    actually kalau u rajin browse through banyak info dlm web, blog etc. dan kalau masuk certain forum ade yg membincangkan pasal seni jahitan manik labuci ni etc wanitamelayu.com. dlm arena sulaman manik labuci ni ramai yg master @ sifu. cam kite, belaja sendiri dr pemerhatian. dan baru pegi mendalami dengan menghadiri kelas. dan sekarang lahamdulillah atas dasar permintaan, kite plak yg mengajar org lain. kalau shahira somewhere near shah alam, im having a class this 5th April ni. tak ramai. the most is 5 per class. senang nak concentrate betul. anything u can email me at imass76@yahoo.com

  3. Anonymous says:

    palui

  4. syaza says:

    salam…
    sy masih lg belajar about fesyen&jahitan,tp sy masih mahu mencari dan membuat fesyen2 terkini,dan klu bleh sy mau tahu tntang mekap.dimana tempat yang sy prlu pergi utk krsus mekap?

  5. ratu says:

    salam…
    jika ada design manik terbaru, thanks

  6. azira says:

    x adelah sy pn bru nk bljr…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: