Kain Baju Kurung..

February 13, 2008

Salam to all..

Sambung dr cite jait baju kurung aritu… kali ni kite belaja jait kain baju kurung plak.. mula2 tu rasa cam payah nye lahai..tapi once bila mak dah tunjukkan cara…alhamdulillah..

Untuk kain yg penting kene ade kertas keras utk letak kat pinggang. Mula-mula mak tunjuk cara melipat lipatan tepi kain tu. Ikut orang. Ade org suka kain susun belah kanan ade yg suka kain susun belah kiri. It’s all depends pada si pemakai. Kalau diri ini, kite mmg suka kain susun belah kiri. Selesa je bila jalan.

Lebar setiap satu lipatan/susunan kain tu ikut pakai stail mak, ukur pakai jari je. Ukurannye dlm 3 jari.  Kalau rasa nak lebar tu lagi tambah le satu jari.  Tapi mak cakap, tak lawa kalau lebar setiap lipatan tu… tak nampak sgt le kipasnye.. jadik lain plak nanti. Buat le dlm 4 atau 5 lipatan. Kebiasaan 4 le.. dah siap lipat sepin kan dulu agar tak lari… nanti bila time nak jaitkan zipnya kene lettakkan tapak zip pada mesin (my sewing machine zaman 20 taun lepas, brand singer, still tahan lagi) . Kengdian letakkan zip pada lipatan yang akan bertemu dengan hujung kain satu lagi..

Seterusnya kene le tunggu next post, sebabnya baru nak sambung belaja dah kene kacau dengan sikenit..abis kain di sepah2nya.. hihihiiii..

 till then..

Advertisements