Baju Kurung…

Salam to all,

Mmg lama kite tak update blog ni ek..agaknye ade yg kate kalau lama tak update blog dah kira “mati”. Dan kite pun assume dah mati tapi bila tgk ade jugak geng beader yg sudi singgah…bersemangat le smula nak menulis..

Bukan nye ape.. menulis dlm blog ni mmg bagus utk kite sharing and taking tapi kadang2 time constraints yg melimitkan luahan rasa..tapi janji sentiada ingat di hati ..kan kan..

Recently, last 2 weeks, kite belaja menjahit baju kurung..dr mak..mak dr zaman dolu2 mmg menjahit dan cikgu jahit lagi. tapikan as time goes by dan sibuk ngan anak2 serat lain bisnes cam tupperware (my mother used to be a crown manager in selling Tupperware), dengan bisnes cateringnye..lama2 faded camtu..tapi walaupun dia dah lama tak menjahit but the skill is is there. Dan sebelum skill itu bagai tercurah di daun keladi baik curahkan lah atas anak nye ni..nak harap adik pompuan yg lain..mmg tak berminat..

So, kite pun pegi le beli kain – 4 meters. kain yg murah je..sebb nak belaja potong, jait..pasni kalau dah terror..then baru le proceed ngan kain mahal lak..

1st dia ajar potong badan dulu..disebbkan kain yg kite beli ade ‘kepala’ kene le belaja potong kain so that kat hujung lengan pun kain ‘kepala’; kat hujung bawah baju pun ade’kepala’nya.. hihii…cam kepala ape je.. jenuh gak nak memusing kain tu..kene visualized kan how does the baju will loook like later..kalau silap potong..hancus… untuk badannye supaya bawah badan ber’kepala’ kite kene tebuk tngah atas bahu dan jait..baru dptkan ‘kepala’ tu.. petua org tua2, zaman dulu belaja mane ade main ukur pakai pembaris..lukis2 patern atas kertas ke ape ke…main ukur pakai jengkal je.. 1 jengkal = bila jari-jemari kite dibukakan, jarak ukuran dari jari kelingking ke jari ibu…haaaa… senang kan.. Mak cakap.. badan besau macam mana skali pun tetap 2 jengkal 1/2. kalau gemokkkk sgt tu baru le di jadikan 3 jengkal. Itu utk badan..lom part lain

Next, proceed ngan tgn, dr bahu ke ketiak utk bulatan lengan baju tu…dlm 7 inch..kalau lemak banyak rasa2 nak besau kan skit tambah le 1/2..tapi kalau besau sgt tak cantik gak..gelombong baju kurung.. ukuran utk panjang tgn pun same jugak..cari amik measurement pakai jengkal..pastu slalu nye org dulo2 bila menjahit, hujung lengan baju akan dikecikkan skit..ditiruskan..supaya nampak le berpesen..ala2 tgn nampak kurus gitu..hihihii… tapi kalau kite mmg suka style tgn baju lebar..senang nak sinsing lengan baju masa nak amik wudhu.. tak tersekat2.. utk ukuran pesak lak..atas pesak mestu 2 – 2 1/2 inch lebar..bawah pesak 4 -4 1/2 inch… petuanya disini: kalau badan kecik, pesak besau; kalau pesak kecik, kite besaukan badan. utk kekek..standard. Mmg tak lari dr 3 inch – potong le bentuk 4 segi same… Setiap bilangan musti berganda. Utk pesak ade 4- 2 depan dan 2 belakang; Utk kekek – ade 2; Utk tgn – 2 (sebb tgn 2 :P). Part yg mencabar kat sini..nak tebuk lubang leher baju kurung…adusshhh..pening..mencabar sungguh..silap aribulan gunting..mau berlubang kain depan belakang…kihkih. Mak pun ajarkan camne nak buatkan atas kertas dulu..patern bentuk bulan. kene menjadik bulan ni. kalau bulan tak jadik; tak cantik, leher baju kurung pun merebak je..tak lawa..pastu kalau tak di basi kan..(betul ke perkataan ni) utk tengkuk belakang curve tu…(masa potong le, kasi letak atas skit) mau depan baju kurung terjoingkit…sebb onpompuan ade aset depan tu…so sebb tu belakang badan baju tu kene ade curve skit…so bila pakai terletak cantik..takde le terjoingkit depan. kalau baju yg korang beli terjongkit depan nye..itu maksudnye org tu tak pandai tebuk lubang leher baju kurung.. Then kene plak buat dianye rangka leher. rangka leher ni kene ditepekkan kat atas baju yg dah tertebuk tadi..dijahitkan then terbalikkan ..baru le kite bley jait tulang belut ke..mate lalalt ke..or karipap ke.. macam2 name ontua2 dulu ni..  sebelum tu pas dah terbalikkan, kene jelujur dulu rangka leher tu..so that tak lari, bila tikam leher..lawa je.. satu lagi bila nak buat belah utk depan leher tu.. ukurannye +- 4 inch atau ukur dengan amik kira jarak dr tgh tapak tgn ke hujung jari antu…itule ukurannye..yg penuh tradisi…cara org dolu2..berkesan..tak yah pegi belaja..save duit..hihii..kalau belaja kat luar tu mau 24 jam – rm 250..kihkihh.. mak cakap..kalau dulu dia belaja jait pesen yg lain2 cikgu nye cine – musti suh iron..skit2 iron..sebb nye bukan ape..nak mencukupkan masa tu…hahaha… sekarang pun rasanye ade gak cikgu2 yg camtukan..tapi sebb dah tradisi dah dimulakan camtu…kite pun menurunkan je le..

Part nak sambung baju.. the rules is to sambungkan pesak. Jahitkan pesak or cantumkan pesak depan ngan belakang utk belah kiri dan kanan..dah siap cantum pesak..cantumkan kekek plak… Masa cantumkan pesak..tinggal kan skit ruang tak berjahit bahagian atas..supaya bley disleitkan kekek tu.. jahitkan kekek dengan pesak. Temukan bahgaian tgh same tgh. Cucuk dengan jarum peniti. supaya tak lari. kalau tak senget kekek.. dah siap cantum kekek ngan pesak barule kite amik tgn baju tadi ..jaitkan.. dari bahagian jahitan kekek, teruskan sambung jahit dan cantumkan tgn baju. so ni kita ala jahitan dr bawah ke atas dengan bentuk L shape le.. ( camne nak imagine ek..) nanti kot ade gamba kite letak lain kali… sekarang ni try le imagine..crash pale.. pikir jgn takn pikir.. heee.. dah dpt tgn bercantum ngan pesak + kekek.. then barulah bley kite sambungkan ke badan… jeng jeng jengg.. dah siap.. seterusnya.. sembatle…mane hujung baju tu..

So, try le kawan2 lain yg rasa2 nak implementkan teknik tradisi ni..menjadik..

Untuk kain, heeee…kite tunggu next lesson ek…ni belaja baju dulu…almaklumlah..kalau nak tepek gamba pun..susah sebb ni tompang nye domain..

insya allah..kitetry cara lain..either masukkan dlm word ke..

till next lesson…

5 Responses to Baju Kurung…

  1. cheq-sue says:

    Imass….kalau paste gambar kat sini lagi best, senang nak praktik. cheq pun pernah belajar buat baju kurung, sepasang sempat siap….tapi sepasang lagi sekerat jalan jer…..nanti imass ajarlah kita cara buat baju kanak-kanak ….

  2. imass says:

    yep…mmg nak letakkan gamba..but time tak mengizinkan…seronok belaja jait baju sendiri..siap kawan2 nak tempah lagi..tapi takde le nak amik tempahan sebbnya tak master lagi..takat ni dah 4 pasang baju kite jait sendiri…alhamdulillah…siap le ngan manik2..insya allah..gamba kite akan letak dlm web…dlm process buat web sendiri.. sampingan2 ade le jait manik skit… nak cater food lagi…kene fokus ni.. bab baju kanak2..insya allah..kite kene letak gamba..

  3. ashiekin says:

    saya mmg suka mjahit sdr bju kurung, kebaya dn bj ank2. saya xpernah pegi class mjahit, bljr sendiri & telitikan contoh2 bju.saya sll frust bla jahit bju kurung dan terjongkit kt depannya.puas gak saya cari sbb, dh baca penerangan saudari br saya tau.ta saya masih xberapa faham bila tebuk lubang leher 2,adakah curve yg dibelakang 2 kena lebih dalam ke, mksudnya supaya ia lebih ke bawah.harap dapat terangkan pada saya.thank u so much!

  4. imass says:

    ashiekin..

    sorry lama tak masuk blog sebb busy. anyway, utk tebuk lubang leher tu leher yg belakang tak yah terlampau ke bawah sgt. nanti kalau ke bwh sgt, berlobang plak baju kurung tu nanti…mencukupi hanye dlm 1/2 inch je. tapi kene ingat 1/2 inch ni bila letak bulan tu ke atas tanda yg dibuat (kite lapik 2 kan kain utk dptkan badan kan or potong badan kan? pas dptkan badan, tandakan bahagian yg nak ditebuk leher tu, pastu buka kain yg di lapik 2 tu tadi supaya kain dlm keadaan melentang or paksi x. bayangkan titik pertemuan paksi x dan y tu adalah tempat yg ditandakan utk lubang leher) letak 1/2 inch lebih skit ke kanan unjuran paksi x dr titik tgh pertemuan x + y. bley bayangkan tak? mmmm…takpe..by end of this month kite dpt kamera. pastu dah ade domain snediri. nanti kite tunjukkan in detail k..anyway kalau rasa2 nak tanye ape2 lagi…bley la proceed

  5. yoyo says:

    baju kurung tu memeng cantik kan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: